Bel ons

Vraag en antwoord


Algemeen

Waarom zou ik nu voor zonnepanelen kiezen?

Zonnepanelen worden continu efficiënter. De prijs daalt, terwijl de opbrengst stijgt. Is het verstandig te wachten totdat de prijs nog verder daalt? Een terechte vraag, maar toch is het financieel altijd voordeliger om nu te investeren. De prijsdaling weegt niet op tegen de directe besparing. De prijs zal de komende jaren namelijk niet meer zo hard dalen als de afgelopen jaren.

Daarnaast heeft u nu nog het voordeel van de salderingsregeling.

Bovendien stijgt de waarde van uw woning dankzij lagere maandlasten en een hoger energielabel.

Tenslotte is het de verwachting dat de energieprijs de komende jaren stijgt. Als u uw eigen energie opwekt, merkt u niet zoveel van een prijsverhoging.

Bovenop al deze financiële voordelen levert u natuurlijk ook direct een bijdrage aan een beter milieu.

Kan ik als zakelijke klant ook zonnepanelen kopen?

Er zijn geen beperkingen voor bedrijven en andere organisaties om te investeren in zonnepanelen. De terugverdientijd is aantrekkelijk en kan nog verlaagd worden door subsidies en regelingen. Per type organisatie gelden wel andere voorwaarden. We adviseren u graag.

Welke mogelijkheden heeft een VvE voor zonnepanelen?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor VvE’s om te investeren in zonnepanelen.

1) Eigen gebruik

De meest rendabele optie is om de stroom die opgewekt wordt door de panelen te verrekenen met uw eigen gebruik. Hoe? De VVE moet ten eerste besluiten dat het dak gebruikt mag worden voor zonnepanelen. De bewoners schaffen vervolgens zelf de zonnepanelen aan. Nadat de panelen geïnstalleerd zijn, zorgt een splitter ervoor dat de stroom op de juiste manier verdeeld wordt over de verschillende woningen.

2) Gemeenschappelijk gebruik

De simpelste optie is om de zonnepanelen in te zetten voor het gemeenschappelijk stroomverbruik, zoals trapverlichting of een lift. De VVE is volledig verantwoordelijk voor de installatie en de individuele bewoners kunnen eventueel profiteren van een lagere VVE-bijdrage. Het gemeenschappelijk stroomverbruik is echter relatief laag, dus het rendement van deze oplossing is beperkt.

3) Regeling verlaagd tarief

Speciaal voor VvE’s en coöperaties is er een regeling verlaagd tarief. Deze is in het leven geroepen om de gemeenschappelijke productie van stroom op gang te helpen. De regeling is iets complexer dan optie 1, maar het voordeel is dat de overheid een opbrengst van 15 jaar garandeert via een korting op uw energiebelasting. De korting is momenteel € 0,12 per kWh. Daarbovenop kan de opgewekte stroom verkocht worden aan een energieleverancier voor een bedrag tussen de € 0,05 en € 0,11per kWh. Meer informatie over de regeling vindt u HIER.

Wat houdt een zonne-energie coöperatie in?

De Regeling Verlaagd Tarief of Postcoderoosregeling is in het leven geroepen om de gemeenschappelijke productie van stroom op gang te helpen.

Waarom een coöperatie?

Ten eerste biedt de regeling een zeer gunstig rendement, gegarandeerd door de overheid. Het risico van uw investering is daardoor minimaal. Daarnaast ondersteunen wij u volledig in het gehele proces. U heeft dus geen administratieve lasten. Deze regeling is ideaal voor huishoudens met onvoldoende ruimte voor zonnepanelen, maar die toch willen investeren in zonne-energie.

Hoe werkt het?

Er zijn drie zaken nodig om een succesvol Postcoderoosproject op te zetten.

 1. Een groot geschikt dak waar zonnepanelen op geïnstalleerd kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld het dak van een school, sportvereniging of bedrijf zijn.
 2. Mensen die wonen in een postcodegebied grenzend aan de installatie en graag willen investeren in zonne-energie. Dit kan al vanaf enkele honderden euro’s.
 3. Een coöperatie. De investeerders worden lid van de coöperatie. De coöperatie laat de zonnepanelen installeren. Nadat dit is gebeurd levert de coöperatie elk jaar aan elk lid een overzicht van de gerealiseerde opbrengst. Aan de hand hiervan krijgt het lid korting op de energiebelasting van de elektriciteitsleverancier.

Het klinkt misschien complex, maar wij loodsen u door het hele proces. U heeft enkel de lusten en niet de (administratieve) lasten. Lees HIER meer over de regeling.

Feiten over zonne-energie

 • De aarde ontvangt in een uur tijd meer zonne-energie dan er in een jaar verbruikt wordt. De zon heeft dus voldoende potentie om aan onze energiebehoefte te voorzien.
 • Het is voor iedereen mogelijk te investeren in zonne-energie. Het is op dit moment een van de meest interessante investeringen.
 • De zon schijnt elke dag. Zelfs op een bewolkte dag wekken zonnepanelen energie op.
 • De energie van de zon is voorlopig niet uitgeput, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen.
 • Zonne-energie heeft geen negatieve impact op het milieu.
 • Zonne-energie is niet alleen interessant op grote schaal, zoals zonneparken. Maar het is ook bij uitstek geschikt voor kleinschalige opwekking van energie. Bijvoorbeeld op uw eigen dak.
 • Zonnepanelen verhogen de waarde van uw huis.

Zonnepanelen checklist

Wij ondersteunen u graag in het hele proces dat erbij komt kijken wanneer u zelf zonne-energie wilt gaan opwekken. Doet u het liever zelf, dan hebben wij hieronder voor u een handige checklist.

Stap 1 Idee

U bedenkt dat u iets met zonne-energie wilt doen en vooral waarom.

Stap 2 Geld

Inventariseer hoeveel geld u te besteden heeft en welke financieringen en/of subsidies beschikbaar zijn.

Stap 3 Dak

Is uw dak groot genoeg? Hoe is de oriëntatie? Is de hellingshoek geschikt? Is de constructie sterk genoeg?

Stap 4 Vermogen

Hoeveel vermogen heeft u nodig en wat is er mogelijk gezien de oppervlakte van uw dak?

Stap 5 Panelen

Welke panelen en materialen passen het best bij uw situatie?

Stap 6 Bezoek

Een bezoek op locatie om de situatie te laten bekijken door een geschikte installateur.

Stap 7 Afwegen opties

Het is raadzaam om meerdere opties af te wegen. Bedenk hierbij goed dat u appels met appels moet vergelijken. Is het vermogen hetzelfde? Welke garantie krijgt u? Zijn optimizers inbegrepen? Het is altijd raadzaam verschillende offertes af te wegen en te vergelijken op basis van minmaal de volgende punten:

 • Prijs per kWh
 • Garantie (waarop heeft u garantie en hoe lang?)
  • Bedenk goed dat elke keer dat u kosten maakt aan bijvoorbeeld een reparatie, het rendement op uw investering lager wordt.
 • Optimizers (ja/nee)
 • Terugverdientijd
 • Rendement
  • Let goed op of er over bruto of netto rendement gesproken wordt.

Kies altijd voor een leverancier die transparant en duidelijk is in deze zaken.

Stap 8 Definitieve keuze

Uit alle opties kiest u de optie die het best bij uw situatie past.

Stap 9 Administratie

De installatie moet aangemeld worden bij de netbeheerder en u kunt btw terugvragen.

Stap 10 Installatie

Een installateur komt langs om de zonnepanelen en omvormer te installeren.

Stap 11 Monitoring

U controleert of alles goed werkt en dat de opbrengst is zoals beloofd.

Kost het produceren van zonnepanelen niet meer energie dan dat ze opleveren?

Hoewel deze bewering vaak geuit wordt, klopt dit niet. Natuurlijk kost het produceren van de panelen energie. En de kans is groot dat deze energie niet duurzaam is opgewekt. Volgens verschillende onderzoeken hebben de panelen echter gemiddeld maar twee jaar nodig om voldoende duurzame stroom te produceren om te compenseren voor de energie die is gebruikt om de panelen te produceren. Zonnepanelen hebben een levensduur van gemiddeld 25 jaar. In die tijd leveren ze per saldo veel meer schone energie op dan dat het kost aan grijze energie om ze te produceren.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Als u wilt dat wij dit voor u uitzoeken, kunt u direct uw gegevens achterlaten. Als u het liever zelf doet, volgt hier een checklist.

 • U bent de eigenaar van de woning
 • U mag zelf beslissen over het dak
 • Het dak is sterk genoeg
 • Het huis is geen monument of beschermd stadsgezicht
 • Het dak is niet rechtsreeks op het noorden gericht
 • Het dak ligt niet vol in de schaduw

Ook als uw dak niet geschikt is voor zonnepanelen, kunt u uw eigen zonne-energie opwekken. We adviseren u graag hierover.

Welk effect heeft schaduw op de opbrengst van mijn zonnepanelen?

Schaduw op het dak kan slecht nieuws zijn voor het rendement van zonnepanelen, maar dat is niet automatisch het geval. Het rendement kan namelijk verhoogd worden met optimizers of door de zonnepanelen slim op te stellen. Wilt u alles weten over de mogelijkheden, laat dan uw gegevens achter.

Moeten zonnepanelen altijd op het zuiden gericht zijn?

Zonnepanelen leveren het meest op wanneer deze vol op het zuiden gericht zijn onder een hoek van 35 tot 40 graden. Maar ook als uw dak niet vol op het zuiden ligt, is het interessant om zonnepanelen op uw dak te leggen. Via de website ZONATLAS.NL kunt u eenvoudig zien of de oriëntatie van uw dak gunstig is voor zonne-energie. Uiteraard helpen we u hier graag bij.

Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?

Een zonnepaneel is gemiddeld ongeveer 1,65 vierkante meter groot. Een gedeelte van het dak moet altijd vrijgehouden worden. In totaal heeft u daarom ongeveer 15 vierkante meter nodig voor 6 tot 8 zonnepanelen.

Is er in Nederland genoeg zon voor zonnepanelen?

De zon schijnt in Nederland gemiddeld 1.500 uur per jaar. Dat is ruim voldoende om met een paar panelen een gemiddeld huishouden van stroom te voorzien. Het westen van Nederland heeft iets meer zonuren dan het oosten. In 2004 waren er voor het laatst minder zonuren dan het langjarig gemiddelde. Dat is vanzelfsprekend goed nieuws voor het rendement van zonnepanelen.

Kan ik zonnepanelen op een monument plaatsen?

Het is in sommige gevallen mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op monumenten, maar hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Via DEZE WEBSITE vindt u meer informatie. Wij informeren u uiteraard ook graag over de mogelijkheden als u uw gegevens achterlaat.


Financieel

Wat leveren zonnepanelen op?

Het gemiddeld stroomverbruik van een huishouden is 3500 kWh per jaar. Als dit opgewekt wordt door zonnepanelen levert dit een besparing op van ruim € 700,- per jaar. Er hoeft immers niet meer betaald te worden voor stroom. Zonnepanelen gaan meestal ruim 25 jaar mee, dus dat betekent dat de zonnepanelen over de hele levensduur ruim € 17.500 opleveren. De investering hiervoor is ongeveer € 6.000 exclusief btw voor een kwalitatief uitstekende oplossing. De BTW kan teruggevraagd worden.

Dit betekent dat het nettorendement ruim € 11.500- is, of € 460,- per jaar. In procenten gerekend is dit een nettorendement van ongeveer 8%. Vergelijk dat eens met de rente op uw spaarrekening. De terugverdientijd in dit voorbeeld is 8,5 jaar. Mede dankzij onze uitstekende garantie is de investering in zonne-energie financieel erg interessant.

Voor bedrijven is de berekening vergelijkbaar en is de investering ook zeker de moeite waard. De grootste verschillen zijn dat bedrijven minder betalen voor stroom en in aanmerking komen voor aftrekregelingen.

Het is wel belangrijk om te weten dat er veel variabelen zijn die invloed hebben op het rendement in uw specifieke situatie. We maken daarom graag een berekening op maat voor u.

Hoe werkt het huren van zonnepanelen?

Wanneer u zonnepanelen huurt betaalt u een vast laag maandbedrag. Dit maandbedrag voor de zonnepanelen is meestal iets lager dan het bedrag dat u nu aan uw energiemaatschappij betaalt voor stroom. Dat betekent dat u direct geld bespaart, zonder te hoeven investeren. Nadat het huurcontract is afgelopen, zijn de zonnepanelen uw eigendom en kunt u nog ruim 10 jaar genieten van gratis zonne-energie.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem direct contact op.

Welke mogelijkheden zijn er om zonnepanelen te financieren?

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw zonnepanelen te financieren. Het voordeel van een lening is dat u geen beroep hoeft te doen op uw eigen vermogen. Daarnaast is de toch al lage rente aftrekbaar van uw inkomstenbelasting. De mogelijkheden op een rij.

Duurzaamheidslening
De duurzaamheidslening wordt verstrekt door uw gemeente en heeft een erg gunstig rentetarief. Echter,  de mogelijkheden verschillen per gemeente. Controleer hier de mogelijkheden in uw gemeente.

Energiebespaarlening
Ook voor deze lening geldt een erg gunstig rentetarief, maar de mogelijkheden per gemeente verschillen ook. 75% van de hoofdsom van de lening kan gebruikt worden voor zonnepanelen. Informatie over andere energiebesparende maatregelen waar u deze lening voor kunt inzetten, vindt u hier.

GreenLoans Lening
GreenLoans is een van de weinige Nederlandse bedrijven die groene financieringen aanbiedt aan particulieren. GreenLoans is onderdeel van ALFAM, een 100% dochter van ABN-AMRO. De rente is iets hoger dan van de Duurzaamheidslening en Energiebespaarlening. Maar het voordeel is dat de voorwaarden voor iedereen gelijk zijn en niet per woonplaats verschillen.

Klik HIER voor meer informatie of neem contact met ons op.

Hypotheek
Als u ruimte heeft in uw hypotheek, is het mogelijk om zonnepanelen daarmee te financieren. U kunt met de verstrekker van uw hypotheek overleggen wat de mogelijkheden zijn. Bijkomend voordeel van deze oplossing is dat u profiteert van de hypotheekrenteaftrek.

Het kan ook zijn dat u geen extra ruimte heeft en toch zonnepanelen wilt financieren met uw hypotheek. In dat geval zou u te maken krijgen met extra kosten voor bijvoorbeeld taxatie en de notaris. Vanwege de hoogte van deze kosten raden wij dit laatste af.

Crowdfunding
Steeds meer zonnestroom projecten worden gefinancierd door middel van crowdfunding. Op elk willekeurig moment zijn er talloze projecten die financiering nodig hebben. En in de meeste gevallen wordt het investeringsdoel behaald. Vanwege de bijkomende kosten is crowdfunding alleen aan te raden voor grotere projecten.

ZONNEPANELEN DELEN

GREENCROWD

DUURZAAM INVESTEREN

ONE PLANET CROWD

Welk effect hebben zonnepanelen op de waarde van mijn woning?

Zonnepanelen hebben een gunstig effect op de waarde van uw woning. De bewoner van het huis heeft immers lagere energielasten en het huis heeft een hoger energielabel. Het kan zelfs voorkomen dat de waardestijging hoger is dan de aanschafwaarde van de zonnepanelen.

Welke garantie krijg ik op mijn zonnepanelen?

Er worden veel verschillende soorten garanties op zonnepanelen aangeboden. Vaak zijn de garanties ingewikkeld en weinig transparant. Dit terwijl garantie een van de belangrijkste zaken is om op te letten bij het aanschaffen van zonnepanelen. Daarom maken wij het simpel. Wij garanderen u dat de installatie in 10 jaar de opbrengst haalt die wij u vooraf beloofd hebben. Als er iets stuk gaat in de garantieperiode, repareren wij dat kosteloos voor u. Anders komt de opbrengst immers in gevaar. Dankzij deze garantie heeft u optimale zekerheid over het rendement van uw investering.

Wat krijg ik voor de stroom die ik teruglever aan het net?

Dankzij de salderingsregeling ontvangt u hetzelfde bedrag voor de stroom die u terugveert als dat u betaalt voor de stroom die u afneemt van uw energieleverancier. De prijs hiervoor ligt gemiddeld ongeveer op € 0,22. Dit bedrag geldt echter maar tot uw eigen totale verbruik. Uw energieleverancier mag zelf bepalen welk bedrag betaald wordt voor de stroom die u teruglevert boven uw eigen verbruik. Gemiddeld ligt de prijs hiervoor tussen de € 0,05 en 0,11 per kWh.

Voorbeeld:

U verbruikt 4.000 kWh per jaar. Uw zonnepanelen wekken 4.500 kWh per jaar op. Soms wekken uw zonnepanelen meer energie op dan u op dat moment nodig heeft. Op dat moment levert u stroom terug aan het net (tenzij u een accu heeft waar de overtollige energie in opgeslagen wordt). Uw meter houdt bij hoeveel stroom teruggeleverd wordt. Voor de eerste 4.000 kWh per jaar krijgt u ongeveer € 0,22 cent per kWh, dus ongeveer € 880. Voor de laatste 500 kWh ontvangt u tussen de € 0,05 en € 0,11, dus € 25 tot € 55.

In het nieuwe regeerakkoord wordt duidelijk dat er een alternatief komt voor de salderingsregeling. Volgens de laatste informatie zou de salderingsregeling in ieder geval tot 2023 bestaan. Het uitgangspunt is dat de nieuwe regeling in 2020 in werking gesteld zal zijn. Wat de regeling precies in gaat houden is nog niet bekend. Er zijn nog veel politieke hobbels te overwinnen voordat de nieuwe regeling een feit is. Op DEZE pagina vindt u een uitgebreid bericht hierover.

Hoe krijg ik de btw op mijn zonnepanelen terug?

Omdat u met uw zonnepanelen stroom teruglevert aan het net en hier geld voor ontvangt, wordt u door de belastingdienst als ondernemer gezien. Het voordeel hiervan is dat u de btw over uw zonnepanelen terugkrijgt. Doordat uw inkomsten beperkt zijn, valt u onder de kleine ondernemersregeling. Dit betekent dat u na de eerste btw-teruggave geen btw-aangifte meer hoeft te doen.

Hoe werkt dit precies?

 • Wij melden u aan bij de Belastingdienst als ondernemer
 • Wij dienen de btw-aangifte in voor het jaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft
 • U ontvangt de btw over de aanschaf van de zonnepanelen terug
 • Wij vragen voor u een ontheffing van administratieve verplichtingen aan
 • U hoeft verder niets meer te doen

Moet ik mijn zonnepanelen verzekeren?

De installatie dient altijd gemeld te worden bij de verzekeringsmaatschappij van uw opstalverzekering. Meestal kunnen de zonnepanelen ondergebracht worden in de opstalverzekering zonder verhoging van de premie. De dekking verschilt per verzekeraar. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om een speciale verzekering af te sluiten voor uw zonnepanelen. We adviseren u graag.


Gebruik

Wat gebeurt er met de stroom die ik opwek?

De stroom die u opwekt wordt teruggeleverd aan het net. Voor de stroom die u teruglevert ontvangt u een vergoeding. Dankzij de salderingsregeling ontvangt u hetzelfde bedrag voor de stroom die u terugveert als dat u betaalt voor de stroom die u afneemt van uw energieleverancier. De prijs hiervoor ligt gemiddeld ongeveer op € 0,22. Dit bedrag geldt echter maar tot uw eigen totale verbruik. Uw energieleverancier mag zelf bepalen welk bedrag betaald wordt voor de stroom die u teruglevert boven uw eigen verbruik. Gemiddeld ligt de prijs hiervoor tussen de € 0,05 en 0,11 per kWh.

U kunt er ook voor kiezen om te investeren in een accu. Hiermee slaat u overtollige stroom op zodat u dit later kunt gebruiken. De technologie op dit vlak ontwikkelt zich erg snel. Toch is het op dit moment financieel nog niet altijd interessant om hierin te investeren. Dit komt met name door de beperkte opslagcapaciteit en de hoge prijs van de hedendaagse accu’s. We verwachten dat de prijs de komende tijd snel zal dalen en de opslagcapaciteit zal stijgen.

Kan ik het best gebruik maken van een enkeltarief of van een normaal- en daltarief?

In principe is het gunstiger om gebruik te maken van een dubbeltarief. Overdag wekken zonnepanelen immers het meest op en de opgewekte stroom wordt overdag tegen een hoger tarief vergoed. Of dit in werkelijkheid gunstig is, hangt af van het werkelijke patroon van uw energieverbruik en uw tarief. Bovendien moet uw meter over meerdere telwerken beschikken.

Welke invloed heeft het weer op de opbrengst van mijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten licht om in stroom. Ook tijdens een bewolkte dag en in de winter is er voldoende licht om stroom op te wekken. In de zomer op een heldere dag wordt wel meer energie opgewekt dan tijdens een bewolkte dag. Het rendement van uw zonnepanelen daalt overigens wanneer ze te warm worden.

Het is wel belangrijk dat er zoveel mogelijk licht op de zonnepanelen terecht komt. In de winter kan sneeuw er bijvoorbeeld voor zorgen dat de zonnepanelen minder opleveren, net zoals bladeren in de herfst.

Heeft u veel last van schaduw? Dan kunnen Power Optimizers wellicht een oplossing bieden.

Wat is de toekomst van zonne-energie in Nederland?

Er wordt meer dan ooit geïnvesteerd in zonne-energie. Maar hoe gaat deze ontwikkeling zich de komende jaren doorzetten? Is de hype voorbij of zijn we pas net begonnen? Om die vraag te beantwoorden moeten we een aantal zaken bekijken.

 

Rendement zonnepanelen

Als we spreken over het rendement van zonnepanelen maken we onderscheid tussen technisch en economisch rendement.

Technisch rendement gaat over de hoeveelheid stroom die een zonnepaneel opwekt. Zonnepanelen die nu op de markt zijn, hebben een efficiëntie van 15% tot iets meer dan 20%. Dat wil zeggen dat 15% tot 20% van het licht wordt omgezet in elektriciteit. Er verschijnen regelmatig berichten dat wetenschappers doorbraken bereiken op het gebied van efficiëntie, tot wel 40%. Als er nu zonnepanelen op de markt zouden zijn met een efficiëntie van 40%, zou een installatie twee keer zo goedkoop zijn. Toch?

Dat is alleen waar als de super efficiënte zonnepanelen exact dezelfde prijs hebben als de huidige zonnepanelen. En daar zit het probleem. De wetenschappelijke doorbraken vinden namelijk meestal plaats in een laboratorium onder ideale omstandigheden. Het lukt niet altijd om dit op te schalen tot massaproductie. Vandaar dat commerciële zonnepanelen de komende jaren weliswaar een hogere efficiëntie gaan bereiken, maar dit zal voorlopig niet in de buurt van 40% komen.

Dat is ook helemaal niet erg. De prijzen van zonnepanelen dalen namelijk wel omdat er steeds goedkoper geproduceerd kan worden. En omdat de prijs van zonnepanelen daalt, stijgt het economisch rendement. Oftewel, de besparing die men realiseert dankzij zonne-energie wordt steeds groter in verhouding tot de benodigde investering

Andere bronnen duurzame energie

Naast de traditionele zonnepanelen worden er steeds meer technieken ontwikkeld om zonne-energie op te wekken.

Zo zijn er tegenwoordig dakpannen op de markt met een redelijk rendement die er ook nog goed uitzien.

Een andere ontwikkeling is de ‘zonnebloem’. Dit is een apparaat dat nog het meest lijkt op een mobiele terras verwarmer. Het bijzondere aan het apparaat is dat deze met de zon meedraait. Dit komt het rendement ten goede. Daarnaast is het apparaat compact, uitstekend geschikt voor in de achtertuin en zeer praktisch in gebruik.

Ook worden er steeds meer bouwmaterialen ontwikkeld die zonne-energie kunnen opwekken. Het is dus goed denkbaar dat er in de nabije toekomst een pand wordt gebouwd met uitsluitend energie opwekkende materialen.

Dit soort innovaties zorgt ervoor dat zonne-energie een steeds belangrijker plaats innemen in de energiemix. Maar ze gaan pas echt een wezenlijke bijdrage leveren aan het opwekken van duurzame energie wanneer ze op grote schaal gebruikt worden. En dat gebeurt pas wanneer ze net zo betaalbaar zijn als traditionele zonnepanelen. De vraag is hoe lang dat nog duurt.

Energieopslag

Een groot nadeel van zonne-energie is dat de productie niet gelijkloopt met de vraag en niet te beïnvloeden valt. Dit betekent dat veel stroom verloren gaat voor degene die de energie opwekt. En dat er soms veel meer productie is dan vraag. Dat laatste vraagt bovendien veel van ons elektriciteitsnetwerk.

Zonne-energie wordt dus pas echt interessant op het moment dat er een goede manier is om het op te slaan. Er zijn op dit moment al verschillende soorten accu’s op de markt. Het nadeel is dat ze nog vrij kostbaar zijn. Gemiddeld kost een accu op dit moment ongeveer € 250 tot € 300 per kWh. Dit betekent dat de investering voor een accu met een opslagcapaciteit van 10 kWh ongeveer € 3.000 is. Met deze capaciteit kan een gemiddeld huishouden genoeg energie opslaan voor een dag.

Het probleem is dat een accu eigenlijk genoeg vermogen zou moeten hebben om de winter door te komen, zonder stroom van het net te hoeven gebruiken. Voordat dat bereikt wordt zou de prijs per kWh drastisch moeten gaan dalen. Om deze reden vragen we ons af of het opslaan van energie op de schaal van een enkel huishouden in de nabije toekomst financieel aantrekkelijk gaat worden.

Wel zijn er ontwikkelingen op grotere schaal gaande die veelbelovend zijn. De meest veelbelovende techniek lijkt het omzetten van elektriciteit naar gas. Dit kan namelijk op grote schaal en het gas verliest geen energie. Hoe dit exact werkt, leest u HIER.

Vraag naar (duurzame) energie

De belangrijkste factor in de toekomst is misschien nog wel de vraag naar (duurzame) energie. De vraag wordt door een aantal zaken bepaald.

Elektrisch vervoer

De transportsector is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van het (Nederlandse) energieverbruik. Autofabrikanten zijn in razend tempo elektrische voertuigen aan het ontwikkelen. Een groot aantal fabrikanten heeft uitgesproken al binnen enkele jaren alleen nog maar elektrische auto’s te produceren. Dit betekent dat de vraag naar elektriciteit flink zal stijgen, met name duurzame elektriciteit. Als een elektrische auto wordt opgeladen met grijze stroom, is de auto natuurlijk minder duurzaam. Daarnaast kunnen alle accu’s in deze auto’s wellicht een gedeelte van het probleem van energieopslag oplossen.

Een belangrijk obstakel voor de consument is nu nog de actieradius van elektrische auto’s. Zolang benzine auto’s veel meer kilometers rijden op een volle tank, zullen de meeste consumenten niet geneigd zijn elektrisch te gaan rijden. Op dat vlak worden flinke stappen gezet de laatste tijd. We verwachten daarom dat de ambities van de autofabrikanten waargemaakt worden en we met zijn allen binnen een paar jaar elektrisch rijden.

Politiek

De politiek speelt een belangrijke rol in het verduurzamen van onze energieproductie. Een goed overheidsbeleid moet uiteindelijk leiden tot een situatie waarin het voordeliger is om te investeren in duurzame energie dan fossiele brandstof. In het nieuwe regeerakkoord worden de bedoelingen van het kabinet duidelijk. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaan we met deze maatregelen echter maar de helft van onze doelen halen. Er wordt door veel partijen gepleit voor aanvullende maatregelen. Of het kabinet de doelstellingen uit het klimaatakkoord gaat halen, weten we niet. Wel is duidelijk dat er een groeiend maatschappelijk duurzaam bewustzijn is. Zolang dit maatschappelijk bewustzijn blijft groeien, wordt de politiek gedwongen duurzaam te handelen.

Consument

De allerbelangrijkste rol in dit verhaal is weggelegd voor de consument. Als de consument gewoonweg geen behoefte heeft aan duurzame energie, zal er ook geen vooruitgang geboekt worden. Gelukkig zijn consumenten steeds bewuster van de noodzaak en zien we dit ook terug in de investeringen. Nog nooit is er zoveel geïnvesteerd in duurzame energie en het lijkt erop dat dit in de toekomst alleen maar gaat toenemen. Dat is goed nieuws. We zijn tenslotte met zijn allen verantwoordelijk voor de toekomst van de aarde en van de volgende generaties.

 

Wij proberen ons steentje bij te dragen door u te ontzorgen en de beste oplossing te bieden. We adviseren u graag over wat dit voor u kan betekenen.

Waarom heb ik aanvullende energie nodig?

Uw zonnepanelen leveren in de zomer veel meer stroom op dan u nodig heeft. In de winter is de opbrengst niet genoeg om in uw stroomverbruik te voorzien. Vandaar dat u nog stroom van het net nodig heeft. Dankzij de salderingsregeling mag u de stroom die u nog van het net gebruikt, wegstrepen tegen de stroom die u teveel heeft opgewekt. Daar hoeft u niets voor te doen, alles gebeurt automatisch.

Onderhoud van zonnepanelen

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Wel is het zo dat vuil een rendementsverlies tot wel 5% kan veroorzaken.

Bij ons kunt u het rendement per paneel inzien, u zult dus ook snel een afwijking signaleren. Voor de zekerheid is het altijd raadzaam om een keer per jaar uw zonnepanelen af te spoelen. U hoeft hierbij geen schoonmaakmiddelen te gebruiken. Het begin van het voorjaar is hiervoor de beste periode, zodat u volledig profiteert van de voorjaars- en zomerzon.

Hoe controleer ik de opbrengst van mijn zonnepanelen?

SolarEdge biedt uitstekende software waarmee u op elk moment het rendement van uw zonnepanelen kunt inzien. Het voordeel van het systeem is dat u voor elk afzonderlijk paneel de prestaties kunt bekijken. De software stuurt u een melding als er iets aan de hand is. U heeft dus volledige controle over uw systeem en daarmee zekerheid over uw investering.

Wij ondersteunen u hiermee door een periodiek overzicht te sturen met uw opbrengst zodat u altijd zicht heeft op het rendement van uw investering.

Wat is salderen?

Uw zonnepanelen leveren in de zomer veel meer stroom op dan u nodig heeft. In de winter is de opbrengst echter niet genoeg om in uw stroomverbruik te voorzien. Salderen houdt in dat u dit tegen elkaar kan wegstrepen. Hier hoeft u niets voor te doen, dit gebeurt automatisch. De meeste meters zijn geschikt om stroom mee terug te leveren, u doet er wel goed aan om dit te controleren. Mocht uw meter niet geschikt zijn, dan verzorgt de netbeheerder kosteloos een nieuwe meter. Aan het eind van het jaar ziet u op uw jaarafrekening exact hoeveel stroom u heeft teruggeleverd.

In het nieuwe regeerakkoord wordt duidelijk dat er een alternatief komt voor de salderingsregeling. Volgens de laatste informatie zal de salderingsregeling in ieder geval tot 2023 bestaan. Het uitgangspunt is dat de nieuwe regeling in 2020 in werking gesteld zal zijn. Wat de regeling precies in gaat houden is nog niet bekend. Er zijn nog veel politieke hobbels te overwinnen voordat de nieuwe regeling een feit is. Op DEZE pagina leest u een uitgebreid bericht hierover.

Hoe kan ik mijn installatie aanmelden?

De website energieleveren.nl is een platform waar uw zonne-installatie op aangemeld wordt. Voor u is het voordeel van aanmelding dat de terugleververgoeding op een juiste manier verwerkt wordt. Daarnaast maakt dit het mogelijk voor netbeheerders om het elektriciteitsnet goed af te stemmen op de decentrale opwekking van energie. Dit zorgt ervoor dat het net goed blijft functioneren.

Aanmelden is heel simpel. Als u naar de website gaat, hoeft u alleen uw gegevens in te vullen. Als u zonnepanelen bij ons afneemt, regelen wij dit uiteraard voor u.

Kunnen mijn zonnepanelen verhuisd worden?

Het verhuizen van zonnepanelen is geen enkel probleem. Wij berekenen een minimaal bedrag om alles netjes in orde te maken. De precieze kosten hangen af van de situatie.

Het is mogelijk dat het verhuizen van de panelen niet altijd de meest voordelige oplossing is. We adviseren u graag over de beste oplossing.

Maakt het uit bij welke energieleverancier ik aangesloten ben?

Voor de salderingsregeling maakt het niet uit bij welke energieleverancier u aangesloten bent. Het is wel zo dat sommige energieleveranciers dit administratief net wat beter geregeld hebben dan andere. Voor de stroom die u teruglevert boven uw eigen verbruik gelden verschillende tarieven per energieleverancier. Daarnaast kan het zijn dat u een sterke voorkeur heeft voor een leverancier die hoog scoort op het gebied van duurzaamheid. Een overzicht vindt u hier. Een verkeerde keuze kunt u niet snel maken. Wel kan het zijn dat uw persoonlijke voorkeur beter aansluit op bepaalde leveranciers. We adviseren u daar graag over.

Kan ik mijn zonnepanelen overkopen?

Als u zonnepanelen huurt, kan het zijn dat u om welke reden dan ook het eigendom van het systeem wilt overnemen. Dat is mogelijk. Na afloop van het huurcontract neemt u automatisch kosteloos het eigendom over. Als u dat tussentijds al wilt doen berekenen wij de restwaarde van het systeem. Voor dat bedrag kunt u de installatie overnemen.

Wat als mijn zonnepanelen beschadigd worden door storm?

Zonnepanelen worden aan strenge kwaliteitseisen onderworpen, waaronder een zogenoemde hageltest. U zult dus niet snel schade ondervinden door slechte weersomstandigheden of andere onvoorziene omstandigheden.

Wanneer u uw zonnepanelen heeft verzekerd, zullen dit soort omstandigheden ook meestal gedekt zijn. Mocht u hierover twijfelen kunt u contact opnemen met ons of de verzekeraar van uw opstal.


Technisch

Hoeveel stroom leveren zonnepanelen op?

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wp (Wattpiek). Standaard zonnepanelen hebben tegenwoordig een vermogen van ongeveer 270 Wp. Dit houdt in dat een dergelijk zonnepaneel per jaar 270 kWh opwekt onder Standaard Test Condities. Dat zijn de meest ideale omstandigheden waaronder zonnepanelen getest worden.

Omdat in de praktijk en op uw dak ideale omstandigheden zelden voorkomen, wordt een correctie of rekenfactor gehanteerd van gemiddeld 89%. Dit houdt in dat 100 Wp aan vermogen in Nederland per jaar 89 kWh aan stroom oplevert. De rekenfactor is van een aantal factoren afhankelijk. De belangrijkste daarvan zijn:

Uw regio

Grofweg is het zo dat hoe verder u naar het westen woont, hoe hoger, dus gunstiger de rekenfactor.

De oriëntatie van uw dak

Hoe meer de zonnepanelen recht op het zuiden liggen, hoe gunstiger.

De helling van uw dak

Een hoek van 35-40 graden is ideaal.

 

Wij berekenen altijd met behulp van speciale software hoeveel vermogen uw installatie gaat opleveren. Omdat dit ook de belangrijkste factor is in uw aankoopbeslissing, garanderen wij dit berekende vermogen voor een periode van 10 jaar.

Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?

Hoeveel zonnepanelen u op uw dak laat installeren hangt van een aantal factoren af. Ten eerste is het belangrijk te weten hoeveel vermogen u nodig heeft. Vervolgens is het de vraag hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen. Tenslotte moet bekeken worden wat de oriëntatie van uw dak is, de hellingshoek en of er obstakels zijn om rekening mee te houden. Idealiter liggen zonnepanelen op het zuiden onder een hoek van 35-40 graden. Maar ook onder minder ideale omstandigheden is het rendement van zonnepanelen prima.

Dit alles bekijken we met behulp van speciale software waardoor u altijd een goed inzicht heeft in uw mogelijkheden. We maken graag een berekening voor u.

De levensduur van zonnepanelen

Hedendaagse zonnepanelen gaan minimaal 25 jaar mee. Soms is een levensduur van 35 jaar ook goed mogelijk. Er zijn verschillende type panelen op de markt en vaak is het verleidelijk om voor de goedkopere optie te kiezen, omdat dan uw terugverdientijd korter lijkt. Wat hierin vaak over het hoofd gezien wordt, is dat elk jaar dat uw panelen langer goed functioneren u € 700,- bespaart, dat is immers de besparing per jaar voor een gemiddeld gezin. Toegegeven, elk paneel produceert na verloop van tijd iets minder, ongeveer 0,3 – 0,5% per jaar. Maar ook hierin scoren panelen van hoge kwaliteit beter. Dus als uw panelen van hogere kwaliteit het 10 jaar langer volhouden dan de op het eerste oog goedkopere optie, heeft u een extra besparing van bijna € 7000,-.

Bovendien is de kans dat u met bijvoorbeeld reparatiekosten te maken krijgt hoger wanneer u kiest voor kwalitatief minder goede zonnepanelen. Alle extra kosten die u maakt, verminderen het rendement van uw investering en moeten daarom voorkomen worden.

Wij werken uitsluitend met zonnepanelen van uitstekende kwaliteit. U hoeft zich daarom geen zorgen te maken over uw investering. We geven u graag meer inzicht in waar wij op letten.

Materiaal

Zonnepanelen zijn opgebouwd uit zonnecellen, die op hun beurt gemaakt worden van silicium. Dit is een van de meest voorkomende elementen in de natuur. Silicium kent een degradatie, ofwel hoe langer het gebruikt wordt, hoe minder stroom er opgewekt wordt met uw panelen. Hoe zuiverder het silicium, hoe lager de degradatie. Daarnaast speelt de afwerking van een paneel ook een belangrijke rol.

Een veel voorkomende reden dat panelen voortijdig stuk gaan, is vochtophoping. Hoe beter de afwerking, hoe minder vocht zich kan ophopen. Ook hitte is nadelig voor zonnepanelen. Hoe beter het materiaal, hoe hittebestendiger een zonnepaneel is.

Installatie

Tijdens de installatie kan er veel misgaan. De zonnepanelen of uw dak kunnen beschadigd raken. Maar ook als alles goed gaat, zijn er grote verschillen in de kwaliteit van de installatie. Wij vinden het belangrijk dat u hier geen zorgen over heeft. Daarom geven wij u de beste garantie. Onze installateurs werken bovendien volgens de hoogste kwaliteits- en veiligheidseisen.

Garantie

Garanties zijn niet altijd even transparant en simpel. En vaak krijgt u niet veel meer dan de garanties die de fabrikant van de panelen aan de installateur geeft. Wij willen dat graag veranderen. Vandaar dat u bij ons een opbrengstgarantie van 10 jaar ontvangt. Dit houdt in dat wij u garanderen dat uw installatie een bepaalde opbrengst realiseert. Zonder bijkomende kosten. Wordt deze opbrengst niet gerealiseerd, dan betalen wij u het verschil terug. Hiermee is uw terugverdientijd gegarandeerd en heeft u geen omkijken naar allerlei ingewikkelde voorwaarden. Daarnaast geeft de garantie van 10 jaar u een goed beeld van hoe de zonnepanelen de volgende 15-25 jaar zullen presteren.

Kan ik energie opslaan in een accu?

Het is op dit moment in Nederland nog niet heel rendabel om op kleine schaal stroom op te slaan in accu’s. Dat komt deels doordat accu’s nog relatief duur zijn, ongeveer € 200 tot € 250 per kWh. Daarnaast kunnen we in Nederland gebruik maken van de salderingsregeling. Dit houdt in dat u een aantrekkelijke vergoeding krijgt voor de stroom die u teruglevert aan het net, tot maximaal uw eigen verbruik, daarboven gelden iets lagere vergoedingen. Accu’s zijn wel beschikbaar, dus als het rendement u minder uitmaakt, kunt u een accu laten installeren. We informeren u graag over de mogelijkheden.

We verwachten dat de komende jaren de prijs van energieopslag zal dalen. Bovendien weten we dat de salderingsregeling niet eeuwig zal bestaan. Het is dus een kwestie van tijd voordat het wel rendabel is om te investeren in energieopslag. De vraag blijft wel op welke schaal dat interessant zal zijn. Lees hier meer over de ontwikkelingen.

Hoe gaat het installeren van zonnepanelen in zijn werk?

De installatie van zonnepanelen gebeurt in een aantal stappen en bestaat uit een aantal onderdelen. Voordat de panelen werkelijk geïnstalleerd worden vindt er altijd een technische schouwing plaats. Hierbij kijkt een technisch expert naar alle zaken die in het adviesgesprek wellicht nog niet naar voren zijn gekomen.

Zijn er onopgemerkte obstakels op het dak?
Wat is de staat van het dak?
Wat is de beste plek voor de omvormer?
Hoe moet de bekabeling gelegd worden?
Moet er nog iets aangepast worden aan de meterkast?

Daarnaast zal de technisch expert met u bespreken welke voorbereidingen u zelf kunt treffen om de installatie zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen, bijvoorbeeld het klaarzetten van een stofzuiger, container of de inlogcodes voor uw Wifi.

Op de dag van installatie komen de volgende onderdelen aan bod.

Zonnepanelen

Op een schuin dak worden de panelen bevestigd aan de dakconstructie. U heeft hierbij geen risico op lekkages of andere schade.

Op platte daken worden de zonnepanelen meestal schuin geplaatst met behulp van metalen profielen. Het systeem blijft stevig op zijn plaats en ook hierbij is geen risico op schade, lekkage of sneeuwophoping.

Omvormer(s)

De omvormer wordt meestal geplaatst in een cv- of bergruimte, of in de meterkast wanneer er daar ruimte voor is. De zonnepanelen worden via kabels verbonden aan de omvormer en van hieruit wordt een verbinding gemaakt met de meterkast. Het kan zijn dat er aanpassingen gedaan moeten worden aan de meterkast of dat er een groep bijgeplaatst moet worden. Daarover wordt u al tijdens de technische schouwing geïnformeerd. Uiteraard wordt alles altijd netjes afgewerkt zodat er geen kabels in het zicht zijn.

Controle

Nadat alles is geïnstalleerd controleren we samen met u of alles werkt. Tevens leggen we u uit hoe u zelf de opbrengst van uw zonnepanelen kunt monitoren en installeren we samen met u de benodigde software. Mocht het voorkomen dat er iets niet goed werkt, krijgt u daarvan een melding. Tevens houden wij u periodiek op de hoogte van uw opbrengst ten behoeve van uw opbrengstgarantie.

Onderhoud

Het enige dat nog rest is ervoor te zorgen dat er zich geen vuil ophoopt op uw zonnepanelen. We helpen u hier graag mee indien gewenst.

Installeert Power Changers de zonnepanelen zelf?

Wij werken samen met de beste installateurs. Het voordeel hiervan voor u is dat wij onafhankelijk zijn en daardoor altijd het beste advies kunnen geven.

Welke zonnepanelen zijn er?

Er zijn veel verschillende types zonnepanelen verkrijgbaar. De meest voorkomende zonnepanelen zijn de kristallijn zonnepanelen.

Poly en Mono
Het verschil tussen poly en mono kristallijn zonnepanelen zit vooral in het uiterlijk. Poly zonnepanelen zijn blauw en mono panelen zijn zwart. Omdat mono zonnepanelen er mooier uitzien, zien we deze steeds meer op de daken. Het verschil tussen de twee wordt veroorzaakt door het productieproces. De zonnecellen van een mono zonnepaneel bestaan uit een enkel kristal, die van een poly zonnepaneel uit verschillende kristallen. Het gevolg hiervan is dat mono zonnepanelen beter presteren bij direct licht en poly zonnepanelen beter presteren bij indirect licht. In de praktijk is het verschil in opbrengst van beide type panelen over een heel jaar nihil. Wanneer uiterlijk geen issue is en een dak groot genoeg, dan adviseren wij poly zonnepanelen. In alle andere gevallen zijn mono zonnepanelen wat ons betreft de beste optie.

Dunne film
Dunne film zonnepanelen zijn een tijd lang sterk in opkomst geweest, maar de groei heeft zich niet doorgezet. Het voordeel van de panelen is dat ze er mooier uitzien, beter bestand zijn tegen hitte, lichter zijn en het productieproces milieuvriendelijker is dan van traditionele zonnepanelen. Het nadeel is dat het rendement per vierkante meter lager is.

Dakpannen
De Solar Roof van Tesla is het meest bekende voorbeeld van dakpannen die energie kunnen opwekken. De dakpannen zien er geweldig uit en er zijn steeds meer fabrikanten die claimen een nog betere oplossing te hebben dan Tesla. In Nederland zijn de dakpannen te bestellen vanaf 2018. Verder is er nog weinig bekend, maar voorlopig lijkt het erop dat de dakpannen vanwege de hoge aanschafprijs met name voor nieuwbouw erg interessant zijn. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Glas-glas
Glas-glas zonnepanelen hebben een laag glas op de achterkant van het paneel in plaats van kunststoffolie. Het voordeel hiervan is dat de degradatie lager is. Na 25 jaar leveren deze panelen meer op dan traditionele panelen. Het nadeel is dat de panelen dusdanig duurder zijn in de aanschaf, dat de terugverdientijd langer is.

Hybride zonnepanelen
Hybride zonnepanelen produceren zowel stroom als warm water. Dit is met name gunstig wanneer een beperkt dakoppervlak beschikbaar is. In de meeste gevallen is het echter gunstiger om zonnepanelen en collectoren apart te houden in verband met de aanschafwaarde.

Omvormers en optimizers

Er kunnen 3 typen omvormers onderscheiden worden. String-omvormers, omvormers met optimizers en micro-omvormers. Wij maken altijd gebruik van omvormers met optimizers.

Omvormers met optimizers
De levensduur van deze optie is 15-20 jaar. Het grootste voordeel van deze optie is dat de opbrengst over een periode van 10 jaar het hoogst is in vergelijking met de andere opties. Daarnaast kan de opbrengst per paneel gemonitord worden en wordt de hoogste schaduwopbrengst gerealiseerd. Bovendien is dit een van de veiligste opties.

Centrale omvormers
Deze optie is de voordeligste optie in aanschaf. Het nadeel is dat de levensduur slechts 8-12 jaar is. Daarnaast kan de opbrengst niet per paneel gemonitord worden, is de schaduwopbrengst beperkt en kunnen er veiligheidsrisico’s zijn. Deze optie is alleen aan te raden als u binnen 10 jaar gaat verhuizen en/of geen last heeft van schaduw.

Micro omvormers
Deze optie heeft alle voordelen van de optie met optimizers en een aanzienlijk langere levensduur van 30 jaar. Bovendien heeft u veel minder ruimte nodig. Het enige nadeel is dat micro-omvormers duur in de aanschaf zijn. Daardoor is de terugverdientijd van micro-omvormers langer dan een omvormer met optimizers.

Zonnepanelen en elektrisch rijden

Autofabrikanten zijn in razend tempo elektrische voertuigen aan het ontwikkelen. Een groot aantal fabrikanten heeft uitgesproken al binnen enkele jaren alleen nog maar elektrische auto’s te produceren. Dit betekent dat de vraag naar elektriciteit flink zal stijgen, met name duurzame elektriciteit. Als een elektrische auto wordt opgeladen met grijze stroom, is de auto natuurlijk minder duurzaam. Daarnaast kunnen alle accu’s in deze auto’s wellicht een gedeelte van het probleem van energieopslag oplossen.

Misschien heeft u zelf al een elektrische auto of overweegt u er een aan te schaffen. We denken graag met u mee over de mogelijkheden in combinatie met zonne-energie.

 

Direct Contact

Top