Bel ons

Vergroening commercieel vastgoed

Waarom u alvast voorbereid moet zijn


Gebouw duurzaam energielabel C zonde-energie

In 2023 moeten kantoorgebouwen groter dan 100 m2 over minimaal energielabel C beschikken. De kans is groot dat uw kantoorpand nog niet aan de richtlijnen voldoet.

In totaal telt Nederland namelijk 67.500 kantoorgebouwen groter dan 100 m2.

15.000 daarvan hebben al een energielabel C of hoger.

10.000 gebouwen hebben een te laag energielabel.

En maar liefst 42.500 gebouwen hebben nog geen energielabel.

Alle kantoorgebouwen die nog geen of een te laag energielabel hebben, zullen verplicht verduurzaamd moeten worden.

Kantoorgebouwen die in 2023 nog geen energielabel van minimaal C hebben, mogen niet langer gebruikt worden. Het is nog onduidelijk op welke manier dit gehandhaafd gaat worden. De overheid heeft de definitieve wetgeving hierover aangekondigd voor het voorjaar van 2018. Het is wel duidelijk dat dit een van de speerpunten van het duurzaamheidsbeleid van de overheid is.

Bovendien heeft de regering AANGEKONDIGD om vanaf 2018 de wet milieubeheer te gaan handhaven. Dit betekent voor ruim 100.000 bedrijven dat dit jaar echt werk gemaakt moet worden van energiebesparing.

 

Stel maatregelen niet uit tot het laatste moment

Er zijn een aantal redenen waarom het belangrijk is om niet al te lang te wachten met het onderzoeken van de mogelijkheden. Ten eerste is 2023 minder ver weg dan het lijkt. De hoeveelheid werk dat gedaan moet worden valt altijd tegen en als iedereen tot het laatste moment wacht, kan de bouw simpelweg de vraag niet aan vanwege onvoldoende mankracht.

Daarnaast is het als bedrijf goed om zekerheid te hebben. Als het pand plotseling niet meer gebruikt mag worden en het bedrijf moet verhuizen, heeft dit nogal wat impact op de bedrijfsvoering. Het is daarom goed om nu alvast bij de verhuurder te controleren wat de plannen zijn met betrekking tot dit onderwerp.

Bovendien financieren verschillende banken vanaf 2018 alleen nog kantoorgebouwen met minimaal een energielabel C. Hoog tijd dus om te onderzoeken wat de situatie is in uw kantoorpand. Een voordeel is dat eventuele duurzame maatregelen op dit moment gefinancierd kunnen worden tegen een zeer lage rente.

 

Welke maatregelen kunt u nemen?

De maatregelen die op u van toepassing zijn, hangen natuurlijk sterk af van uw situatie. Te denken valt aan isolatie, ramen, verwarming, ventilatie, verlichting en uiteraard zonnepanelen. Welke winst u boekt op uw energielabel is naast de kwaliteit van de maatregelen ook afhankelijk van de grootte van het pand. Een investering in zonne-energie is altijd een interessante optie voor bedrijven. Daar kunt u HIER meer over lezen.

We adviseren u graag. Wacht in ieder geval niet te lang met het onderzoeken van de mogelijkheden.

 

Bronnen:

  • Rapport ‘Verplicht Energielabel voor kantoren’ van het EIB en ECN

Delen:

Direct Contact

Top