Bel ons

Duurzaam transport niet te stoppen

Traditionele vervuilers slaan groene weg in


Elektrisch vervoer transport zonne-energie

De transportsector in Nederland verbruikt ongeveer 550 PetaJoule (PJ) aan energie. Het totale energieverbruik is ongeveer 3000 PJ, dus transport is goed voor ruim een zesde van het totaal. De energie die gebruikt wordt in deze sector is nog voornamelijk afkomstig uit fossiele brandstoffen. We zien echter dat hier langzaam verandering in komt. Welke rol is weggelegd voor duurzame technologie, zoals zonne-energie, in de toekomst van de transportsector?

 

Veel nieuwe elektrische auto’s op komst

De ontwikkelingen zijn tot nu toe hoopvol. Zo heeft Tesla kortgeleden de komst van twee nieuwe modellen aangekondigd: een vrachtwagen en een nieuw sportmodel met een actieradius van 1000 kilometer. Verder hebben al veel autofabrikanten aangekondigd binnen enkele jaren alleen nog ELEKTRISCHE AUTO’S te produceren. Welke vaart dit zal lopen is uiteraard nog maar de vraag. Het zal hoe dan ook nog enige tijd duren voordat iedereen alleen nog elektrisch rijdt.

 

Zonne-energie in de transportsector

Toch kan de transportsector nu al stappen zetten om zichzelf te verduurzamen. En het is goed om te zien dat dat ook al gebeurt. Zo heeft Nissan binnenkort het grootste zonnedak van Noord-Holland. Op haar locatie in de Amsterdamse Haven komen bijna 9000 zonnepanelen te liggen.

Daarnaast heeft Total aangekondigd de komende vijf jaar 5000 tankstations in Europa te voorzien van zonnepanelen. Steeds meer tankstations nemen vergelijkbare stappen. Zeker voor tankstations is dit een interessante stap. De zonne-energie die wordt opgewekt kan immers gebruikt worden om elektrische voertuigen te voorzien van stroom. Dit is een uitstekende manier voor tankstations om een bijdrage te leveren aan duurzaam transport.

Een ander positief voorbeeld is luchthaven Schiphol dat in 2023 dankzij zonnepanelen een nieuwe energie neutrale terminal krijgt.

Het vliegveld van Geneve gaat zelfs nog iets verder. Dat wordt namelijk de grootste producent van zonne-energie in Zwitserland dankzij een installatie van 7,5 GWh (7,5 miljoen kWh).

 

Het mooie aan dit soort projecten is dat het niet alleen duurzaam is, maar ook financieel heel aantrekkelijk. De initiatiefnemers laten zien dat het streven naar duurzaamheid goed te combineren is met het streven naar financieel rendement.  Wilt u weten wat u zelf kunt doen, op iets kleinere schaal wellicht, we adviseren u graag.

 

Bronnen:

  • CBS
  • Gemeente Amsterdam
  • Total
  • Geneve Airport

Delen:

Direct Contact

Top