Bel ons

Hoe groen is mijn energieleverancier?

Grijze stroom wordt groengewassen


Hoe groen is mijn energieleverancier?

Volgens Nu.nl neemt maar liefst 69% van Nederland groene stroom af. Maar we produceren SLECHTS 6% duurzame energie. Hoe kan dat?

 

Wat is groenwassen?

De groene stroom die we afnemen van onze energiemaatschappij wordt in de meeste gevallen ‘gekocht’ uit het buitenland. Hoe werkt dat?

Het komt vaak voor dat een energiecentrale meer groene stroom produceert dan er geconsumeerd wordt. In dat geval mogen voor dit overschot zogenoemde groencertificaten verkocht worden. In Nederland worden veel van deze certificaten gekocht uit het buitenland. Dankzij de certificaten mag een energieleverancier ‘groene’ stroom verkopen.

In werkelijkheid is dus de stroom die verkocht wordt als groen in de meeste gevallen gewoon afkomstig uit een vervuilende centrale in ons eigen land. Deze centrale produceert grijze stroom. Dit wordt vervolgens ‘groengewassen’ met een groencertificaat uit het buitenland. Het afnemen van deze fictieve groene stroom leidt daarom niet tot een hogere productie van echte groene stroom.

 

De Consumentenbond, Greenpeace, Natuur&Milieu en Wise hebben recent een onderzoek uitgebracht. Hierin is elke Nederlandse energieleverancier beoordeeld op hun investeringen, productie, levering en inkoop van stroom. Op basis daarvan is een ranglijst gemaakt. Altijd al willen weten hoe groen uw eigen energieleverancier is? Dan biedt dit onderzoek uitkomst voor u.

Het kan zijn dat uw leverancier onderaan staat op de lijst en toch groene stroom aan u verkoopt. In dat geval is die stroom dus vooral groen dankzij de truc van de groencertificaten.

 

Wilt u 100% zeker weten dat u groene stroom opwekt? Dan kunt u dit het beste zelf doen. Met zonnepanelen wekt u uw eigen groene stroom op. Zelfs wanneer uw EIGEN DAK niet geschikt is.

 

Meer informatie? Neem contact op.

Hoe groen is mijn energieleverancier?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bronnen:

Consumentenbond / Wise / Natuur&Milieu / Greenpeace, ‘Onderzoek duurzaamheid Nederlandse stroomleveranciers‘

 

Delen:

Direct Contact

Top