Bel ons

Wat is een energiecoöperatie?

Samenwerking biedt kansen voor zonne-energie


Coöperatie zonne-energie postcoderoos zonnepanelen

Uit onderzoek blijkt dat een ongeschikt dak (58%) en de prijs van zonnepanelen (27%) de belangrijkste redenen zijn om niet te investeren in zonne-energie. Voor deze groep mensen is er een andere oplossing: de energiecoöperatie. Er zijn in Nederland steeds meer energie coöperaties die lokaal duurzame energie produceren. Volgens de Lokale Energie Monitor werd in 2016 ongeveer 1% van de zonne-energie in Nederland opgewekt door een coöperatie. De verwachting is echter dat in 2018 de productie bijna 5 keer zo groot zal zijn. De reden daarvoor is simpel: het is financieel zeer aantrekkelijk om mee te doen.

Maar wat is zo’n coöperatie nu precies, hoe kunt u eraan meedoen en wat levert u dat op? We leggen het uit.

 

Wat is een energiecoöperatie?

Een coöperatie is een speciale bedrijfsvorm die wordt opgericht om een gemeenschappelijk doel van de leden te vervullen. Een energiecoöperatie is daarom niets anders dan een groep mensen, verenigd in een coöperatie, die samen energie opwekken. Er zijn verschillende manieren om dit invulling te geven. Wij richten ons in het bijzonder op de energiecoöperatie in combinatie met de regeling verlaagd tarief of postcoderoosregeling.

 

Wat houdt de Postcoderoos regeling in?

De Postcoderoos is een van de meest interessante SUBSIDIE regelingen in Nederland. Bij deze regeling ontvangen de leden van de coöperatie korting op hun energiebelasting van de overheid ter waarde van iets meer dan 12 cent per kWh. Dus als een lid een belang in de coöperatie heeft van 3.000 kWh, verdient dit lid 360 euro per jaar. De overheid garandeert 15 jaar inkomsten voor de leden van de coöperatie. Voordat er inkomsten zijn, moeten wel een aantal stappen doorlopen worden. Wij ondersteunen u bij al deze stappen en nemen al het werk uit handen.

 

Hoe werkt het?

Eerst is er een groot dak nodig waar zonnepanelen op kunnen liggen. Dit kan bijvoorbeeld het dak zijn van een school, sportvereniging of een bedrijf. Wij berekenen hoeveel vermogen aan zonnepanelen op het dak geïnstalleerd kunnen worden. De eigenaar van het dak ontvangt een vergoeding per paneel en hoeft niets te investeren.

 

Vervolgens gaan we op zoek naar leden voor de coöperatie. De leden moeten in een aangrenzend (4-cijferig) postcodegebied wonen om van de regeling gebruik te kunnen maken. Als er bijvoorbeeld in postcodegebied 6828 in Arnhem een project opgestart wordt, kunnen mensen uit de postcodegebieden 6811, 6814, 6821, 6824, 6826, 6827 en uiteraard 6828 zich als leden aanmelden. Volgens het CBS wonen in dit gebied ruim 48.000 mensen. Potentiële leden genoeg dus.

Voor een bedrag vanaf ongeveer 275 euro kan men een aandeel nemen in de coöperatie.

 

Rekenvoorbeeld

Stel: op het beschikbare dak passen 4.000 zonnepanelen die elk 275 Wattpiek opbrengen. Dan is de jaaropbrengst van de coöperatie ongeveer 100.000 kWh. Leden kunnen een zonnepaneel ‘kopen’ voor 275 euro. U heeft besloten om 10 zonnepanelen aan te schaffen. Dit kost 2.750 euro. De 10 zonnepanelen leveren 2.500 kWh op per jaar. Met een korting van 12,654 eurocent levert uw investering u € 316,35 per jaar op. Daarnaast ontvangt u als lid een gedeelte van de opbrengst van de verkochte stroom. Uw nettorendement komt uit op ongeveer 6%.

 

Ondersteuning

Naast de genoemde stappen helpen wij u ook met het opzetten van de coöperatie, de complete administratie en het onderhoud van de installatie. Het is belangrijk dat er een goede administratie gevoerd wordt. Elk jaar moet namelijk aangetoond worden wat het aandeel is per lid van de opbrengst van de installatie. Hiermee wordt namelijk de korting op uw energiebelasting bepaald. Daarnaast wordt de geproduceerde stroom verkocht aan een energiemaatschappij. Het is in uw belang deze stroom te verkopen aan een maatschappij die een gunstige prijs biedt en qua visie bij de coöperatie past. Tenslotte is het onderhoud van de zonnepanelen van belang om de opbrengst te borgen.

 

Een coöperatie biedt ontzettend veel voordelen, waaronder een hoog rendement. Omdat wij u volledig ondersteunen van A tot Z, hoeft u geen moeite te doen om van deze voordelen te genieten. Als u nog meer wilt weten over de mogelijkheden, helpen we u graag verder.

 

 

Bronnen:

  • Powerpeers
  • Lokale Energie Monitor

Delen:

Direct Contact

Top