Bel ons

Collectieve inkoop of collectieve miskoop?

Laat u goed adviseren


Collectieve inkoop zonnepanelenSteeds meer gemeentes houden zich bezig met collectieve inkoopacties voor zonnepanelen. De gedachte daarbij is dat een collectief betere prijzen en kwaliteit kan afdwingen bij een leverancier. Klinkt als een goed idee toch? Dat is het in principe ook, maar toch is er een probleem.

 

Wat is het verhaal?

Wij hebben de prijzen vergeleken van een collectieve inkoopactie van een niet nader te noemen gemeente met de gangbare marktprijzen. Wat bleek? De collectieve inkoopactie gaf een voordeel van 0,01 cent per Wattpiek. In totaal kwam het prijsverschil uit op gemiddeld 30 euro. Was er dan een verschil in kwaliteit? Dat wel, maar niet in het voordeel van de collectieve inkoopactie.

 

Wat betekent dit?

Dat collectieve inkoop niet per se voordeliger is, betekent niet dat er sprake is van een slechte deal. Het probleem is alleen dat mensen in de veronderstelling worden gebracht dat ze de best mogelijke deal krijgen. En dat is dus niet altijd zo.

 

Ons advies?

Staar u niet blind op het mogelijke voordeel dat er geboden wordt, maar bedenk altijd goed wat uw wensen zijn. Vergelijk meerdere offertes. Ons advies is altijd om te kiezen voor de optie die op lange termijn het hoogste rendement biedt. Waar moet u dan exact op letten? HIER kunt u een handige checklist vinden. Zet in ieder geval de volgende zaken op een rij:

  • Prijs per kWh
  • Garantie (waarop heeft u garantie en hoe lang?)
    • Bedenk goed dat elke keer dat u kosten maakt aan bijvoorbeeld een reparatie, het rendement op uw investering lager wordt.
  • Optimizers (ja/nee)
  • Terugverdientijd
  • Rendement
    • Let goed op of er over bruto of netto rendement gesproken wordt.

 

Wanneer u vragen heeft, geven we graag onafhankelijk en vrijblijvend advies. We vinden het belangrijk dat u de juiste keuze maakt en helpen u daar graag bij.

Delen:

Direct Contact

Top