Bel ons

China toont groene ambities

Groene revolutie zet door


China duurzaamheid groene energie

Wereld ranglijst duurzame energie (2016)

# 43

% Duurzame energie

9%

 

China heeft zichzelf ten doel gesteld om koploper duurzaamheid te worden. In 2016 plaatste het land 34,2 Gigawatt aan zonne-energie installaties. Dat is ruim vijf keer zoveel als in heel Europa. Hiermee was het land goed voor bijna de helft van alle nieuwe installaties wereldwijd, een record. En in 2017 is dat record alweer verbroken. Afgelopen jaar werd er voor 52,83 Gigawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd. In 2016 stond het land nog maar op de 43e plaats wereldwijd wat betreft duurzame energie. Slechts 9% van de energie was in dat jaar duurzaam. Onze verwachting is dat het land snel de top 10 bestormt.

 

Nog steeds veel vervuiling in China

De groene stappen die China zet, zijn opmerkelijk te noemen. Nog steeds is het land een van de grootste vervuilers ter wereld. Daar ligt ook de bron van de duurzame ambities van het land. Na jaren economische groei zijn de milieuproblemen in het land groot. Het grote publiek (en in China is het publiek zeer groot) pikt deze problemen niet langer en eist actie van de regering. Eigenbelang ligt dus voor een deel ten grondslag aan de motivatie van de Communistische Partij. Maar dat maakt het enorme tempo waarin het land handelt niet minder indrukwekkend. Als we dit vergelijken met de VS zijn de Chinese prestaties fenomenaal. Het land loopt dan ook ruim voor op zijn eigen doelstellingen in het kader van het klimaatakkoord van Parijs.

Kortgeleden werd in China het grootste drijvende zonnepark ter wereld gebouwd. Het voordeel van een drijvend zonnepark is dat het water helpt om de zonnepanelen koel te houden, wat het vermogen van de panelen ten goede komt. Daarnaast neemt een zonnepark op water geen kostbaar land in beslag. Leuk detail is dat het zonnepark boven een oude steenkoolmijn drijft. Steenkool is van oudsher de belangrijkste energiebron van het land.

 

Elektrisch vervoer

Maar naast de enorme capaciteit aan zonnepanelen dat het land bouwt, wordt er ook aan de weg getimmerd met ELEKTRISCH VERVOER. Vijf van de tien bestverkochte elektrische auto’s wereldwijd zijn van Chinese makelij. En waarschijnlijk heeft u nog nooit van de fabrikanten van deze auto’s gehoord. Met ruim 1,3 miljard inwoners en groeiende welvaart biedt het land een grote afzetmarkt. Volgens Electrec rijden er in China 600.000 elektrische auto’s, meer dan de VS en Europa samen.

En ook het openbaar vervoer wordt geëlektrificeerd. Shenzhen is de eerste stad met enkel elektrische bussen. De stad is tevens van plan om uitsluitend elektrische auto’s in te zetten voor de gehele taxivloot. En de bedoeling is dat andere Chinese steden snel gaan volgen.

 

Een cynicus zou vraagtekens kunnen zetten bij de beweegredenen van de Chinese Groene revolutie. Zeker omdat de Chinezen buiten China nog wel investeren in vervuilende technologie. Maar wat ons betreft heiligt het doel in dit geval de motivatie. We kunnen alleen maar hopen dat het voorbeeld gevolgd wordt door meer landen.

 

 

Bronnen:

  • VRT
  • Electrec
  • CIA Factbook

Delen:

Direct Contact

Top